OMFT
Logopedie in het kader van orthodontie of oromyofunctionele therapie (OMFT) is een therapievorm die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en rond de mond. De therapie richt zich op het verbeteren van de functionele activiteiten die te maken hebben met het slikken, kauwen, praten en ademhalen.
Met het oog op een goede gelaats- en gebitsontwikkeling dient er een balans te zijn tussen de werking van de spieren in en rond de mond. Zo voeren o.a. de kauwspieren en de spieren van de lippen, de tong en de kin krachten uit die een invloed hebben op de kaak- en tandenstand. Indien er een onevenwicht in deze krachtverdeling ontstaat zal dit vrijwel steeds een directe impact hebben op de vorm van het gebit en/of de kaken.
De therapie richt zich op het verbeteren van de orale functies en de algehele gezondheid van de patiënt.
Alarmsignalen
Als er een oromyofunctioneel probleem aanwezig is, kunnen er verschillende alarmerende signalen optreden. Deze signalen kunnen variëren van de volgende:
Open mondhouding in plaats van gesloten lippen
Mondademhaling in plaats van neusademhaling
Lage tongpositie in plaats van hoge tongpositie
Problemen met het kauwen of slikken
Liplikken
Nagelbijten
Kaakklachten
Duimzuigen
Onderzoek
De logopediste gaat eerst en vooral met uw hulpvraag aan de slag. Na een anamnese en een uitgebreide observatie worden er foto's genomen. Nadien zal er gekeken worden naar uw tongpositie, slikfunctie, articulatiepositie, spiersterkte en ademhaling.
Behandeling
De behandeling zal voor iedereen verschillend zijn. Zo wordt er na het onderzoek een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierbij zullen er andere disciplines worden ingeschakeld indien nodig.
De therapie zal doorgaans 1 keer per week plaats vinden in de praktijk voor een follow-up gesprek. Nadien wordt er een oefenschema meegegeven voor thuis. Therapiecontinuïteit en het thuisschema zijn erg belangrijk. Indien de logopediste merkt dat er thuis niet geoefend wordt zal het behandelplan herbekeken worden.
De logopediste kan beslissen om met hulpmiddeltjes te werken zoals myobrace, myomunchee, myospots.
Comments